Hoe uit een paard stress?

Hoe uit een paard stress?

Net als wij mensen kunnen paarden ook stress ervaren en daar zelfs ziek van worden. Natuurlijk kunnen paarden niet praten om het ons duidelijk te maken. Daarom is het belangrijk om de verschillende signalen van stress te kunnen herkennen om daarop te kunnen reageren. Daarvoor is wel enige basiskennis vereist.

Er zijn veel dingen die een paard stress kunnen bezorgen, zoals alleen staan, trailerladen, wedstrijden, verandering in routine of verhuizen. Stress kan trouwens ook ontstaan door factoren buiten de mens om, zoals verandering van het weer. Je herkent het als ruiter vast wel dat je liever niet wilt rijden wanneer het hard waait, omdat je paard er “schrikachtig” van wordt. Dankzij de onderstaande punten leer je stress nog beter te herkennen.

Probleemgedrag

Ervaar je dat je paard tijdens het trainen gedrag vertoont dat je liever niet ziet? Dan is er een grote kans dat je paard last heeft van stress. Je kunt denken aan bokken, steigeren, zwaaien met de staart of het vertonen van bijtgedrag. Uiteraard zijn er nog veel meer voorbeelden te bedenken.

Bijten

Sommige paarden uiten stress door te bijten. Ook andere paarden of mensen kunnen het slachtoffer worden.

Veel van de stress die paarden ervaren kan door ingrijpen van de mens afgenomen worden. Je kunt denken aan het aanbieden van een vaste routine en het creëren van een zo natuurlijk mogelijke habitat voor het paard. Dat betekent dat het paard veel vrije beweging gegeven moet worden en toegang moet hebben tot voldoende voedsel en water en kuddegenoten moet hebben.

Te gulzig eten

Een paard kan zich zorgen maken of het wel genoeg voedsel krijgt. Als reactie daarop kan het, zodra het in aanraking komt met eten, gaan eten alsof zijn leven er vanaf hangt. Dat kan ervoor zorgen dat het paard niet goed kauwt en stikt in zijn eten, wees hierbij alert op slokdarmverstopping!

Gewichtsverlies

Paarden die te maken hebben met een chronische vorm van stress kunnen als gevolg daarvan kilo’s kwijtraken. De redenen hiervoor kunnen divers zijn. Je kunt denken aan stress door warmte, parasieten, slechte voeding of gezondheidsproblemen. Zelfs wanneer paarden in een rijke weide staan, kunnen ze als gevolg van stress alsnog ondervoed raken.

Stalondeugden

Paarden die weven, lucht zuigen, kribbebijten, de tanden zetten in het houtwerk of trappen tegen de wand, je hebt het vast al wel eens meegemaakt op stal, in de weide of in de paddock. Dit zijn uitingen van stress. Ook het constant op en neer lopen langs het hekwerk kan toe worden gevoegd aan dit rijtje.

Gapen

Als wij moe zijn, dan gapen we. Het is een manier van ons lichaam om voor extra zuurstof te zorgen als brandstof voor ons brein. Je zou misschien verwachten dat dit ook voor paarden geldt, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Een studie uitgevoerd door de University of Guelph onderzocht waarom paarden dan wél gapen. Het bleek dat gapen endorfine vrijmaakt en het paard zichzelf hiermee helpt te ontspannen.

Maagzweren

Veel paarden die prestatiegericht worden getraind hebben te maken met maagzweren. De oorzaken daarvan kunnen uiteen lopen. Het kan gerelateerd zijn aan een stressvol schema, het voedingspatroon of andere vormen van stress.

Mest en urine

Een paard dat kampt met stress kan in korte tijd frequent achter elkaar mesten. De mest kan diarreeachtige vormen aannemen. Ook plassen paarden vaak in stressvolle omstandigheden wanneer het ze niet lukt om te ontspannen. Deze problemen zie je vaak tijdens het trailervervoer of tijdens het paardrijden.

 

Hoewel het geheel voorkomen van stress bijna een onmogelijke taak is, kunnen we wel alles in het werk stellen om in ieder geval zorg te dragen voor een goede basis van het paard.