SNEEUW! PAARD ZONDER DEKEN?

Sneeuw

Er valt sneeuw en Nederland is staat op zijn kop. Social media wordt plat gegooid met: hoe het beste paarden houden in deze weersomstandigheden. Vaak handige tips maar laat je niet gek maken.

Mijn tip voor iedereen: blijf met gezond verstand naar je paard kijken! 

Wintervacht

Paarden kunnen zelf hun lichaamstemperatuur goed regelen zolang de temperaturen binnen de thermo neutrale zone zitten. Zo is extreme hitte een potentieel groter gevaar dan de relatief milde winterse temperaturen in ons land. 

Vanaf het inkorten van de dagen, maakt een paardenlichaam zich klaar om wintervacht aan te maken. De wintervacht van het paard bestaat uit verschillende soorten haren. Zo zijn er fijnere donsharen die isolerend werken en langere haren die rechtop kunnen gaan staan voor extra isolatie. Ook produceert de huid extra huidvet om de buitenste laag van de vacht waterafstotend te maken.

Het beste voorbeeld van dit isolatielaagje? Een paard met sneeuw op zijn vacht. De sneeuw zou meteen smelten als het paard veel warmte zou verliezen. Is dit niet het geval, dan doet de vacht zeer goed zijn werk!

Blijf met gezond verstand kijken naar je paard!

Niets breekt ons hart meer dan het zien van een bibberend paard. Het is heel menselijk om je er slecht bij te voelen, maar hier worden we het slachtoffer van paarden vergelijken met mensen.

Waarom rillen dieren als ze het koud hebben? Door te rillen wekt je lichaam warmte op waardoor er tot vier keer meer warmte geproduceerd kan worden. Een gezond mens/dier kan gerust enkele uren rillen voor er grote problemen optreden. Het wordt pas gevaarlijk als alle energie op is en het rillen stopt. 

Energie maakt je lichaam aan door je eten te verteren. Ons spijsverteringsstelsel is er niet op gemaakt om voldoende energie te maken om ons lichaam (zonder kleding) warm te houden.

Bij paarden zit dit helemaal anders. Hun spijsverteringsstelsels zijn er op gemaakt om juist veel energie aan te maken door structuurrijk voer te eten! Hierdoor kan een rillend paard zichzelf opwarmen door te gaan eten. 

Daarom is het, zeker bij koude dagen, belangrijk om er voor te zorgen dat je paard voortdurend ruwvoer kan eten.

Bedenk tot slot of je het deken op legt voor het welzijn van je paard, of toch eerder voor jouw geweten?

 

* Twijfel je over de situatie neem dan altijd contact op met een professional